2 luxusné a netradičné recepty (

Myslíte, že existuje niečo jednoduchšie ako očistiť a nakrájať zeleninu, vybrať z chladničky rybu, vložiť do hrnca parák a o pár minút vybrať hotové jedlo? Presne takéto sú recepty „na pare“. Skúste ich aj vy a určite neoľutujete. Varenie v pare má svoje nesporné benefity, ktoré určite ocenia najmä priaznivci zdravých jedál.

jídlo

Halibut na pivovej „pare“
3-4 pekné filety halibuta
2 fľaše piva typu „amber/red ale“
plátky slaniny
soľ
mleté čierne korenie
½ kg zelených fazuliek
½ kg cukiet
½ kg karotky
½ kg špargle
cesnakové maslo (voliteľné)
Postup:
1) Predhrejte gril na strednú teplotu.
2) Do veľkej panvice alebo woku nalejte pivo a priveďte ho k varu. Nad horúce pivo nasaďte bambusový parný kôš. Filety halibuta okoreňte, osoľte, obaľte v plátkoch slaniny, vložte do koša a pevne uzavrite.
3) Pri zníženom plameni naparujte približne 5 minút.
4) Potom rybu vyberte, položte na gril a opekajte z každej strany 2 minúty.
5) Pivo opäť priveďte do varu a do parného koša vložte očistenú a nakrájanú zeleninu. Naparujte približne 2 minúty aby zelenina nestratila farbu a zostala chrumkavá. Ochuťte soľou a korením. Pred podávaním môžete pridať plátok cesnakového masla.

Sladké zemiaky „na pare“ so zelenou cibuľkou
2 veľké sladké zemiaky
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
zväzok zelenej cibuľky
3 polievkové lyžice bieleho ryžového octu
1 polievková lyžica rybacej omáčky
¼ čajovej lyžičky chilli pasty
zväzok petržlenovej vňate

zelenina

Postup:
1) Očistené sladké zemiaky nakrájané na osminky vložte do bambusového naparovacieho koša a naparujte približne 20 minút.
2) Na panvici rozpáľte olej, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a mierne ho opečte (nie dlho aby nezhorkol), pridajte nakrájanú zelenú cibuľku, ryžový ocot, rybaciu omáčku, chilli pastu, poriadne premiešajte a chvíľku opekajte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a podávajte zo zemiakmi.